Assalamualaikum....
Dah lama rasanya tak menulis di blog saya ni. Syukur Alhamdulillah, setelah berbelas kali mencuba...akhirnya dengan izin Allah, dapat juga saya buat French Macarons walaupun ada sedikit lagi kekurangan pd macarons tersebut. Tak mengapa, cuba dan terus cuba lagi... ILMU itu MILIK ALLAH.
Macarons ni ada 2 kaedah utk buatnya :
1) French Method
2) Italian Method
Saya gunakan French Method utk buat Macarons ni... jadi ia dipanggil "French Macarons". Saya dah pun cuba Italian Method jugak. Italian Method ni agak rumit sedikit. Apa-apa pun, French Method tetap dihati.
Untuk buat macarons ni, ada banyak pantang larangnya. Jika ada yang terkurang, pasti akan tak jadilah jawabnya. Ada beberapa tips untuk saya kongsikan bersama. Untuk pengetahuan, saya memang tak pergi kelas untuk buat macarons ni. Saya belajar terus dari you-tube dan banyak membaca tips-tips dari mereka yang pakar ( google aje.. )
1) Serbuk Badam ( Ground Almond )
Perlu cari serbuk badam yang berkualiti. Jika dapat yang berminyak, memang susah la nak jadi macarons tu.
Serbuk badam yang nak buat macarons tu saya biarkannya di bawah kipas siling untuk beberapa hari. Alaskan dengan baking paper supaya baking paper tersebut menyerap minyak dari serbuk badam. Jika berkesempatan, tukarlah baking paper setiap hari ya!
Boleh gunakan serbuk badam untuk buat macarons bila lihat tekstur serbuk badam tu tak berketul-ketul...teksturnya tak melekat-lekat pada jari, tandanya serbuk badam tu dah boleh guna untuk buat macarons.
Nota penting : Serbuk badam yang dah tak berketul-ketul tu jangan kisar lagi ya.. terus diayak/ditapis dan timbang ikut jumlah yang dikehendaki.
2) Putih Telur (Aged Egg White)
Putih telur perlu disimpan pada suhu bilik selama 2-6 hari.
Boleh mula guna putih telur selepas 2 hari simpan pada suhu bilik....lebih dari 2 hari pun boleh jugak.
3) Baking Sheet
Dulu saya guna Silicon Mat, tapi kat bahagian based nya tu selalu aje melekat. Sekarang ni saya gunakan Silicon Glossy Sheet, boleh didapati di kedai pembekal bahan-bahan bakeri. Harganya bawah RM 10.00, boleh dapat 2 keping.
Silicon Glossy Sheet ni boleh guna banyak kali. Lepas guna, hanya lap dgn kain bersih yang basah atau gunakan tisu yang dibasahkan dengan air pun boleh jugak.
4) Round Template
Round template tu senang aje, hanya google aje gambar bulat. Lepas tu print atas kertas yang keras sikit...boleh la ia tahan lama... Tak perlu susah-susah nak lukis bagai...hehe
5) Proses Pengeringan (Drying Process)
Proses pengeringan (drying process) untuk macarons ni adalah selama 30-40 minit sahaja. Macarons shell tu akan keras bila kita tekan... pastikan di dalamnya pun keras jugak taw.. Lepas tu baru boleh masuk dalam oven untuk dibakar.
6) Loyang pembakar
Saya double loyang pembakar semasa bakar macarons tu, supaya feet macarons tu akan jadi cantik naiknya dan keliling macarons shell tu tak cepat hangus.
7) Suhu Oven
Sebenarnya suhu oven yang kita setkan diluar dan suhu didalam oven adalah tidak sama ya! Contohnya : saya set Oven Temperature 140C, bila check dengan portable thermometer, suhunya adalah 180C. Terperanjat aiii!!! Patutlah selama ni susah sangat nak ada feet yang cantik pada macarons shell yang saya buat. Rupa-rupanya, inilah salah satu halangannya.
Portable thermometer yang saya gunakan adalah seperti di bawah ni...
8) Gunakan suhu yang rendah dan masa yang lama untuk membakar macarons shell
Suhu yang saya gunakan untuk bakar macarons ini adalah pada suhu 120C (di oven saya setkan 100C). Saya bakar selama 18 ke 20 minit.
9) Cuaca
Bagi pendapat saya, cuaca memainkan peranan penting jika nak buat french macarons ni. Cuaca yang panas terik memang sangat-sangat sesuai. Jika hujan tu, ikut nasiblah...berbanyak-banyaklah berdoa kepada Allah. Biasanya saya akan buat french macarons ni dalam pukul 12 tengahari ke atas hinggalah pada pukul 6 petang.. In Shaa Allah memang akan nampak feet nya. Kalau malam tu, saya selalu dapat feet yang kembang sedikit.
Cara-cara membuat French Macarons :
Di bawah ni saya sertakan resepi untuk buat French Macarons. Saya ambil resepi ini dari Rosanna Pansino, google dari you-tube aje. Dia buat 1 adunan, jadi saya kurangkan kepada separuh adunan sahaja.
Resepi French Macarons
110 g Gula Aising - perlu diayak/ditapis
50 g Serbuk Badam ( Ground Almond ) - perlu diayak/ditapis
53 g Putih Telur sahaja ( yang disimpan pada suhu bilik selama 2 - 6 hari )
27 g Gula Caster
* Resepi di atas ni boleh dapat dalam 20 - 26 pair macarons bergantung pada size macarons yang dipiping.
Ayak/tapis serbuk badam (yang telah dikeringkan dibawah kipas selama beberapa hari).
Ayak/tapis pula gula aising. Gaulkan sekata bersama serbuk badam yang telah diayak sebelumnya. (Jangan kisar kedua-duanya ya!)
1) Masukkan putih telur (aged egg white) ke dalam mixing bowl.
2) Mulakan memutar dengan kelajuan yang rendah selama 2 minit. ( KITCHEN AID : Speed 4 selama 2 minit )
3) Naikkan kepada kelajuan yang sederhana selama 2 minit. ( KITCHEN AID : Speed 6 selama 2 minit )
*Akan nampak soft peak sedikit.
4) Naikkan kepada kelajuan yang laju selama 3 minit ( KITCHEN AID : Speed 8 selama 3 minit )
*Tambahkan gula caster sedikit demi sedikit waktu ini..
*Akan nampak stiff glossy peak.
5) Tambahkan beberapa titik pewarna makanan : seelok-eloknya gunakan gel food coloring atau dalam bentuk serbuk pun boleh jugak.
6) Putar semula mixer pada kelajuan sederhana selama 30 saat. ( KITCHEN AID : Speed 6 selama 30 saat ) supaya pewarna tadi sebati bersama adunan meringue (putih telur dan gula).
7) Masukkan separuh serbuk badam/gula aising yang telah diayak tadi ke dalam adunan meringue. Kaup balik perlahan-lahan selama 20 stroke.
8) Tambahkan separuh lagi serbuk badam/gula aising yang telah diayak. Kaup balik semula secara perlahan-lahan. Biasanya saya buat dalam 55 stroke ke 80 stroke.
9) Berhenti kaup balik bila adunan dah mula sebati dan boleh bentuk ribbon dan jatuhnya cantik ( jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat ya!..)
10) Masukkan adunan yang telah sedia ke dalam piping bag. Pipekan adunan tersebut atas silicon glossy sheet (letak template di bawah silicon glossy sheet).
11) Habis pipe, keluarkan template yang ada di bawah silicon glossy sheet. ( Jangan lupa ya! )
12) Lepas tu hentak-hentakkan setiap bahagian loyang pembakar beberapa kali supaya macarons shell tu jadi rata dan tiada gelembung udara.
13) Biarkan permukaan macarons shell tu kering selama 30 - 40 minit.. saya letak di bawah kipas siling aje...
14) Tekan permukaan macarons shell. Jika dah keras di luar dan dalam serta tak melekat di jari, bolehla bakar macarons shell tersebut.
15) Bakar pada suhu 120C selama 18 ke 20 minit.
SELAMAT MENCUBA YA!!!
Dah lama rasanya tak menulis di blog saya ni. Syukur Alhamdulillah, setelah berbelas kali mencuba...akhirnya dengan izin Allah, dapat juga saya buat French Macarons walaupun ada sedikit lagi kekurangan pd macarons tersebut. Tak mengapa, cuba dan terus cuba lagi... ILMU itu MILIK ALLAH.
French Macarons : untuk warna shell di atas, saya campurkan 2 warna dari pewarna gel Americolor iaitu 3 drops Leaf Green + 4 drops Electric Blue |
1) French Method
2) Italian Method
Saya gunakan French Method utk buat Macarons ni... jadi ia dipanggil "French Macarons". Saya dah pun cuba Italian Method jugak. Italian Method ni agak rumit sedikit. Apa-apa pun, French Method tetap dihati.
Untuk buat macarons ni, ada banyak pantang larangnya. Jika ada yang terkurang, pasti akan tak jadilah jawabnya. Ada beberapa tips untuk saya kongsikan bersama. Untuk pengetahuan, saya memang tak pergi kelas untuk buat macarons ni. Saya belajar terus dari you-tube dan banyak membaca tips-tips dari mereka yang pakar ( google aje.. )
1) Serbuk Badam ( Ground Almond )
Perlu cari serbuk badam yang berkualiti. Jika dapat yang berminyak, memang susah la nak jadi macarons tu.
Serbuk badam yang nak buat macarons tu saya biarkannya di bawah kipas siling untuk beberapa hari. Alaskan dengan baking paper supaya baking paper tersebut menyerap minyak dari serbuk badam. Jika berkesempatan, tukarlah baking paper setiap hari ya!
Boleh gunakan serbuk badam untuk buat macarons bila lihat tekstur serbuk badam tu tak berketul-ketul...teksturnya tak melekat-lekat pada jari, tandanya serbuk badam tu dah boleh guna untuk buat macarons.
Nota penting : Serbuk badam yang dah tak berketul-ketul tu jangan kisar lagi ya.. terus diayak/ditapis dan timbang ikut jumlah yang dikehendaki.
2) Putih Telur (Aged Egg White)
Putih telur perlu disimpan pada suhu bilik selama 2-6 hari.
Boleh mula guna putih telur selepas 2 hari simpan pada suhu bilik....lebih dari 2 hari pun boleh jugak.
3) Baking Sheet
Dulu saya guna Silicon Mat, tapi kat bahagian based nya tu selalu aje melekat. Sekarang ni saya gunakan Silicon Glossy Sheet, boleh didapati di kedai pembekal bahan-bahan bakeri. Harganya bawah RM 10.00, boleh dapat 2 keping.
Silicon Glossy Sheet ni boleh guna banyak kali. Lepas guna, hanya lap dgn kain bersih yang basah atau gunakan tisu yang dibasahkan dengan air pun boleh jugak.
4) Round Template
Round template tu senang aje, hanya google aje gambar bulat. Lepas tu print atas kertas yang keras sikit...boleh la ia tahan lama... Tak perlu susah-susah nak lukis bagai...hehe
5) Proses Pengeringan (Drying Process)
Proses pengeringan (drying process) untuk macarons ni adalah selama 30-40 minit sahaja. Macarons shell tu akan keras bila kita tekan... pastikan di dalamnya pun keras jugak taw.. Lepas tu baru boleh masuk dalam oven untuk dibakar.
6) Loyang pembakar
Saya double loyang pembakar semasa bakar macarons tu, supaya feet macarons tu akan jadi cantik naiknya dan keliling macarons shell tu tak cepat hangus.
7) Suhu Oven
Sebenarnya suhu oven yang kita setkan diluar dan suhu didalam oven adalah tidak sama ya! Contohnya : saya set Oven Temperature 140C, bila check dengan portable thermometer, suhunya adalah 180C. Terperanjat aiii!!! Patutlah selama ni susah sangat nak ada feet yang cantik pada macarons shell yang saya buat. Rupa-rupanya, inilah salah satu halangannya.
Portable thermometer yang saya gunakan adalah seperti di bawah ni...
8) Gunakan suhu yang rendah dan masa yang lama untuk membakar macarons shell
Suhu yang saya gunakan untuk bakar macarons ini adalah pada suhu 120C (di oven saya setkan 100C). Saya bakar selama 18 ke 20 minit.
9) Cuaca
Bagi pendapat saya, cuaca memainkan peranan penting jika nak buat french macarons ni. Cuaca yang panas terik memang sangat-sangat sesuai. Jika hujan tu, ikut nasiblah...berbanyak-banyaklah berdoa kepada Allah. Biasanya saya akan buat french macarons ni dalam pukul 12 tengahari ke atas hinggalah pada pukul 6 petang.. In Shaa Allah memang akan nampak feet nya. Kalau malam tu, saya selalu dapat feet yang kembang sedikit.
Cara-cara membuat French Macarons :
Di bawah ni saya sertakan resepi untuk buat French Macarons. Saya ambil resepi ini dari Rosanna Pansino, google dari you-tube aje. Dia buat 1 adunan, jadi saya kurangkan kepada separuh adunan sahaja.
Resepi French Macarons
110 g Gula Aising - perlu diayak/ditapis
50 g Serbuk Badam ( Ground Almond ) - perlu diayak/ditapis
53 g Putih Telur sahaja ( yang disimpan pada suhu bilik selama 2 - 6 hari )
27 g Gula Caster
* Resepi di atas ni boleh dapat dalam 20 - 26 pair macarons bergantung pada size macarons yang dipiping.
Ayak/tapis serbuk badam (yang telah dikeringkan dibawah kipas selama beberapa hari).
Ayak/tapis pula gula aising. Gaulkan sekata bersama serbuk badam yang telah diayak sebelumnya. (Jangan kisar kedua-duanya ya!)
1) Masukkan putih telur (aged egg white) ke dalam mixing bowl.
2) Mulakan memutar dengan kelajuan yang rendah selama 2 minit. ( KITCHEN AID : Speed 4 selama 2 minit )
3) Naikkan kepada kelajuan yang sederhana selama 2 minit. ( KITCHEN AID : Speed 6 selama 2 minit )
*Akan nampak soft peak sedikit.
4) Naikkan kepada kelajuan yang laju selama 3 minit ( KITCHEN AID : Speed 8 selama 3 minit )
*Tambahkan gula caster sedikit demi sedikit waktu ini..
*Akan nampak stiff glossy peak.
5) Tambahkan beberapa titik pewarna makanan : seelok-eloknya gunakan gel food coloring atau dalam bentuk serbuk pun boleh jugak.
6) Putar semula mixer pada kelajuan sederhana selama 30 saat. ( KITCHEN AID : Speed 6 selama 30 saat ) supaya pewarna tadi sebati bersama adunan meringue (putih telur dan gula).
7) Masukkan separuh serbuk badam/gula aising yang telah diayak tadi ke dalam adunan meringue. Kaup balik perlahan-lahan selama 20 stroke.
8) Tambahkan separuh lagi serbuk badam/gula aising yang telah diayak. Kaup balik semula secara perlahan-lahan. Biasanya saya buat dalam 55 stroke ke 80 stroke.
9) Berhenti kaup balik bila adunan dah mula sebati dan boleh bentuk ribbon dan jatuhnya cantik ( jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat ya!..)
10) Masukkan adunan yang telah sedia ke dalam piping bag. Pipekan adunan tersebut atas silicon glossy sheet (letak template di bawah silicon glossy sheet).
11) Habis pipe, keluarkan template yang ada di bawah silicon glossy sheet. ( Jangan lupa ya! )
12) Lepas tu hentak-hentakkan setiap bahagian loyang pembakar beberapa kali supaya macarons shell tu jadi rata dan tiada gelembung udara.
13) Biarkan permukaan macarons shell tu kering selama 30 - 40 minit.. saya letak di bawah kipas siling aje...
14) Tekan permukaan macarons shell. Jika dah keras di luar dan dalam serta tak melekat di jari, bolehla bakar macarons shell tersebut.
15) Bakar pada suhu 120C selama 18 ke 20 minit.
SELAMAT MENCUBA YA!!!
Assalamualaikum awak,
ReplyDeleteNak tanya serbuk almond tue beli mana? Macam lagi halus dr yang selalu sy beli.
Cantik macaroon awak. Terima kasih share tips ye.
ReplyDeletethanks sbb share detailed tips...sgt2 membantu...
ReplyDelete