Syukur Alhamdulillah...
Dengan izin Allah, dapat jugak saya buat wajik sirat ni.. memang dah lama nak try buat wajik sirat, kerana wajik sirat ni adalah salah satu kegemaran saya sewaktu kecil hinggalah sekarang. Dulu saya selalu fikir, mesti susah nak buat wajik sirat ni.. belum cuba buat, belum tahu kemampuannya; Hendak seribu daya, taknak seribu dalih...
Minggu lepas saya cuba buat... cari resepinya di blog mereka yang ada buat...tapi hampa; tak banyak resepi wajik sirat ni. Ada jumpa beberapa aje..dan saya sudah pun cuba. Hampa sekali lagi kerana hasilnya tak menjadi.
Cuba call emak saya di Melaka, emak saya pun berikan tips2 yang perlu saya buat.. walaupun emak saya kurang pasti berapa gram bahan-bahannya. Emak selalu tengok Arwah Moyang saya yang buat.. tapi dia tak pernah ambil tahu pasal resepinya. Tak mengapa, saya cuba.. "dimana ada kemahuan, disitu pasti ada jalan"...
Tips nya : untuk belajar buat wajik sirat ni, cuba buat pada kuantiti yang sedikit dahulu ya!
WAJIK KESIRAT / WAJIK SIRAT
280 g Beras Pulut
**40 g Kerisik ( tak nak letak pun takpe.. )
115 g Gula Caster / Gula Pasir
100 g Gula Merah
55 g Gula Melaka
500 ml Santan Pekat ( saya guna Santan Kotak KARA dan Santan Kotak M&S )
125 ml Air
Sedikit Garam ( secukup rasa - jangan letak banyak sangat ya.. )
1 - 2 helai Daun Pandan ( jika ada )
Beberapa helai Daun Pisang ( jika ada )
1) Cuci beras pulut dan toskan. Biarkan seketika lebih kurang dalam 10 minit.
2) Sangai beras pulut tanpa minyak ( hingga keperangan dan garing ) lebih kurang 20 minit - 30 minit diatas api yang kecil.
3) Setelah disejukkan lebih kurang 30 minit ke 1 jam, kisar halus beras pulut tersebut (kisar paling halus).
*4) Campurkan kerisik ( jika mahu, tak nak letak pun takpe) kedalam beras pulut yang telah dikisar halus tadi. Ketepikan.
5) Panaskan air dalam kuali, masukkan gula merah , gula melaka dan gula caster , kacau rata hingga semuanya larut dan mendidih. * letak daun pandan jika mahu...
6) Masukkan santan pekat. Jangan lupa kacau sekali-sekala. Tambahkan sedikit garam, secukup rasa.
7) Kacau sekali-sekala . Gula dan santan jadi pekat dan likat (emak saya panggil " gula jadi kantinn"..) lebih kurang dalam masa 20 minit - 30 minit.
Tips:
Keluarkan sedikit gula yang dah pekat dan likat tadi dan letak dlm mangkuk yg bersih. Tujuannya adalah supaya beras pulut yang akan dimasukkan nanti tidak jadi terlalu lembik.
Jika adunan kering, boleh tambahkan gula pekat yang dikeluarkan sedikit tadi. Tambah gula pekat tersebut sedikit demi sedikit supaya wajik sirat tadi tidak terlalu lembik.
8) Masukkan beras pulut sedikit demi sedikit.
9) Kacau sebati sehingga tekstur menjadi pejal lebih kurang 20 minit - 30 minit, pastikan api jangan terlalu kuat ya!
10) Sejukkan seketika lebih kurang dalam 10 minit. Boleh dibentuk menggunakan acuan ikut citarasa masing-masing.
SELAMAT MENCUBA!
Dengan izin Allah, dapat jugak saya buat wajik sirat ni.. memang dah lama nak try buat wajik sirat, kerana wajik sirat ni adalah salah satu kegemaran saya sewaktu kecil hinggalah sekarang. Dulu saya selalu fikir, mesti susah nak buat wajik sirat ni.. belum cuba buat, belum tahu kemampuannya; Hendak seribu daya, taknak seribu dalih...
Minggu lepas saya cuba buat... cari resepinya di blog mereka yang ada buat...tapi hampa; tak banyak resepi wajik sirat ni. Ada jumpa beberapa aje..dan saya sudah pun cuba. Hampa sekali lagi kerana hasilnya tak menjadi.
Cuba call emak saya di Melaka, emak saya pun berikan tips2 yang perlu saya buat.. walaupun emak saya kurang pasti berapa gram bahan-bahannya. Emak selalu tengok Arwah Moyang saya yang buat.. tapi dia tak pernah ambil tahu pasal resepinya. Tak mengapa, saya cuba.. "dimana ada kemahuan, disitu pasti ada jalan"...
Tips nya : untuk belajar buat wajik sirat ni, cuba buat pada kuantiti yang sedikit dahulu ya!
WAJIK KESIRAT / WAJIK SIRAT
280 g Beras Pulut
**40 g Kerisik ( tak nak letak pun takpe.. )
115 g Gula Caster / Gula Pasir
100 g Gula Merah
55 g Gula Melaka
500 ml Santan Pekat ( saya guna Santan Kotak KARA dan Santan Kotak M&S )
125 ml Air
Sedikit Garam ( secukup rasa - jangan letak banyak sangat ya.. )
1 - 2 helai Daun Pandan ( jika ada )
Beberapa helai Daun Pisang ( jika ada )
1) Cuci beras pulut dan toskan. Biarkan seketika lebih kurang dalam 10 minit.
2) Sangai beras pulut tanpa minyak ( hingga keperangan dan garing ) lebih kurang 20 minit - 30 minit diatas api yang kecil.
3) Setelah disejukkan lebih kurang 30 minit ke 1 jam, kisar halus beras pulut tersebut (kisar paling halus).
*4) Campurkan kerisik ( jika mahu, tak nak letak pun takpe) kedalam beras pulut yang telah dikisar halus tadi. Ketepikan.
5) Panaskan air dalam kuali, masukkan gula merah , gula melaka dan gula caster , kacau rata hingga semuanya larut dan mendidih. * letak daun pandan jika mahu...
6) Masukkan santan pekat. Jangan lupa kacau sekali-sekala. Tambahkan sedikit garam, secukup rasa.
7) Kacau sekali-sekala . Gula dan santan jadi pekat dan likat (emak saya panggil " gula jadi kantinn"..) lebih kurang dalam masa 20 minit - 30 minit.
Tips:
Keluarkan sedikit gula yang dah pekat dan likat tadi dan letak dlm mangkuk yg bersih. Tujuannya adalah supaya beras pulut yang akan dimasukkan nanti tidak jadi terlalu lembik.
Jika adunan kering, boleh tambahkan gula pekat yang dikeluarkan sedikit tadi. Tambah gula pekat tersebut sedikit demi sedikit supaya wajik sirat tadi tidak terlalu lembik.
8) Masukkan beras pulut sedikit demi sedikit.
9) Kacau sebati sehingga tekstur menjadi pejal lebih kurang 20 minit - 30 minit, pastikan api jangan terlalu kuat ya!
10) Sejukkan seketika lebih kurang dalam 10 minit. Boleh dibentuk menggunakan acuan ikut citarasa masing-masing.
SELAMAT MENCUBA!
Kepada yang ingin membuat tempahan boleh WhatsApp sahaja di 012-361 4741 .
Tempahan hanya untuk kawasan sekitar Lembah Klang/ Shah Alam sahaja.
Tiada servis penghantaran. Tempahan boleh dibuat 2 minggu awal..
Assalamualaikum kak Azlina,
ReplyDeleteSaya dh cubaa, alhamdulillah memang sedap
Tkasih ats resepinya