Assalamualaikum ....
Syukur Alhamdulillah, kita dah pun melangkah ke tahun 2015.. Terlalu pantasnya masa berlalu... "TUA MENGEJAR KITA..."
Untuk kali ini, saya kongsikan resepi pulut kuning dan rendang daging untuk mereka2 yang sudi meluangkan masa membaca blog saya ni...
Pulut kuning ni memanglah kegemaran saya sejak dari kecil lagi. Emak saya selalu buat pulut kuning bila tiba Hari Raya Aidilfitri atau Hari Raya AidilAdha. Rasa lemak pulut, warna pulak warna terang kuningg, cantik berkilat...alahaiii...
Resepi pulut kuning ni saya ambil daripada Azie Kitchen tapi saya olah sedikit resepi tersebut mengikut citarasa saya...
PULUT KUNING KUKUS
500 g Beras Pulut Susu / Beras Pulut
3 keping Asam Keping
1 sudu besar Kunyit Serbuk
2 cawan Santan Pekat (saya guna Santan KARA dalam kotak)
1 1/2 sudu teh garam
Daun Pisang ( jika ada )
Daun Pandan ( disimpul - jika ada )
1) Cuci beras pulut dan rendam dengan air.
2) Masukkan kunyit serbuk dan asam keping, gaul rata dan biarkan beras pulut tadi terendam selama 8 - 9 jam.
3) Selepas direndam selama 8 - 9 jam, keluarkan asam keping dan toskan beras pulut tadi.
4) Masukkan garam ke dalam santan pekat. Masakkan seketika santan pekat ( supaya pulut tidak cepat basi ) - hati2 supaya jangan sampai pecah minyak ya!
5) Masukkan beras pulut yang telah ditoskan ke dalam periuk kukus yang telah dilapikkan dengan daun pisang ( jika ada ) dan letakkan daun pandan yang disimpul ( jika ada ) di atas beras pulut.
* Jangan lupa buatkan sedikit lubang di tengah-tengah periuk kukus/daun pisang ( jika anda gunakan daun pisang sebagai pelapik/alas dlm periuk kukus )
6) Kukus selama 30 minit.
7) Bila pulut sudah separuh masak, alihkan pulut ke dalam bekas yang lain.
8) Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga santan habis. Pulut digaul dengan santan sehingga sebati. Biarkan seketika antara 5 minit - 10 minit supaya pulut benar2 sebati.
9) Kukus semula pulut tadi selama 20 minit.
10) Bila sudah masak, balik-balikkan pulut dan jika tiada pulut yang mentah, boleh dialihkan pulut ke dalam bekas yang lain.
11) Selepas itu bolehlah tekan pulut yang telah masak ke dalam acuan ( jika anda mahukan pulut itu berbentuk ).
*Pulut Kuning biasanya dimakan bersama dengan kari daging/ayam..boleh jugak dimakan bersama rendang daging/ayam...kalau nak mudah lagi, boleh makan dengan serunding jugak ya! Anak2 saya gemar makan Pulut Kuning sahaja tanpa letak kari atau rendang....nngeeeee....
Resepi Rendang Daging pula saya ambil daripada Potret Kasih dan saya olah sedikit mengikut citarasa saya...
RENDANG DAGING
(Saya guna : Daging Batang Pinang, Alhamdulillah...memang lembut sangat dagingnya dan tak liat...)
1 kg Daging Batang Pinang ( Daging Biasa pun boleh jugak )
3 batang Serai ( diketuk sahaja )
25 g serbuk kari daging ( 1 peket kecil )
50g Gula Melaka
3 Asam Keping
150 g Kerisik
Sedikit Air Asam Jawa
4 helai Daun Kunyit
1 Liter Santan Kotak ( Saya gunakan Santan M&S)
Garam secukup rasa
5 sudu besar Minyak Jagung
Bahan-bahan untuk dikisar
5 tangkai Cili Kering
20 biji Cili Padi
20 ulas Bawang Merah
5 ulas Bawang Putih
1 sudu kecil Belacan
1 kiub Ikan Bilis
1 inchi Lengkuas
1 1/2 inchi Halia
1 1/2 inchi Kunyit Hidup
4 Bunga Lawang
3 Bunga Cengkih
2 batang Kulit Kayu Manis
Sedikit Jintan Manis, Jintan Putih dan Ketumbar
5 batang Serai
1) Perapkan seketika daging bersama dengan bahan2 yang telah dikisar, lebih kurang dalam 30 minit.
2) Gunakan kuali yang besar. Tuangkan minyak jagung.
3) Masukkan daging dan kesemua bahan2 kisar, serai yang di ketuk, serbuk kari daging ( yang telah di campurkan dengan sedikit air ) dan gula melaka.
4) Bila dah mendidih, baru masukkan santan.
5) Masak dengan api yang perlahan, kacau2 selalu hingga kuah jadi pekat.
5) Masukkan asam keping dan kerisik. Tambahkan sedikit air asam jawa. Kacau rata. Taburkan hirisan daun kunyit.. *jika nak letak daun limau purut pun boleh jugak...
6) Tambahkan garam secukup rasa.
7) Kacau sehingga menjadi rendang yang betul2 kering. ( Anggaran masa yang diambil untuk masak rendang daging ni : dalam 1 setengah jam - 2 jam )...
Terima Kasih pada Kak Wan Hamsiah , instagram : @onehamsiah , kerana sudi order pulut kuning ni dari saya.
Syukur Alhamdulillah, kita dah pun melangkah ke tahun 2015.. Terlalu pantasnya masa berlalu... "TUA MENGEJAR KITA..."
Untuk kali ini, saya kongsikan resepi pulut kuning dan rendang daging untuk mereka2 yang sudi meluangkan masa membaca blog saya ni...
Pulut kuning ni memanglah kegemaran saya sejak dari kecil lagi. Emak saya selalu buat pulut kuning bila tiba Hari Raya Aidilfitri atau Hari Raya AidilAdha. Rasa lemak pulut, warna pulak warna terang kuningg, cantik berkilat...alahaiii...
Resepi pulut kuning ni saya ambil daripada Azie Kitchen tapi saya olah sedikit resepi tersebut mengikut citarasa saya...
PULUT KUNING KUKUS
500 g Beras Pulut Susu / Beras Pulut
3 keping Asam Keping
1 sudu besar Kunyit Serbuk
2 cawan Santan Pekat (saya guna Santan KARA dalam kotak)
1 1/2 sudu teh garam
Daun Pisang ( jika ada )
Daun Pandan ( disimpul - jika ada )
1) Cuci beras pulut dan rendam dengan air.
2) Masukkan kunyit serbuk dan asam keping, gaul rata dan biarkan beras pulut tadi terendam selama 8 - 9 jam.
3) Selepas direndam selama 8 - 9 jam, keluarkan asam keping dan toskan beras pulut tadi.
4) Masukkan garam ke dalam santan pekat. Masakkan seketika santan pekat ( supaya pulut tidak cepat basi ) - hati2 supaya jangan sampai pecah minyak ya!
5) Masukkan beras pulut yang telah ditoskan ke dalam periuk kukus yang telah dilapikkan dengan daun pisang ( jika ada ) dan letakkan daun pandan yang disimpul ( jika ada ) di atas beras pulut.
* Jangan lupa buatkan sedikit lubang di tengah-tengah periuk kukus/daun pisang ( jika anda gunakan daun pisang sebagai pelapik/alas dlm periuk kukus )
6) Kukus selama 30 minit.
7) Bila pulut sudah separuh masak, alihkan pulut ke dalam bekas yang lain.
8) Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga santan habis. Pulut digaul dengan santan sehingga sebati. Biarkan seketika antara 5 minit - 10 minit supaya pulut benar2 sebati.
9) Kukus semula pulut tadi selama 20 minit.
10) Bila sudah masak, balik-balikkan pulut dan jika tiada pulut yang mentah, boleh dialihkan pulut ke dalam bekas yang lain.
11) Selepas itu bolehlah tekan pulut yang telah masak ke dalam acuan ( jika anda mahukan pulut itu berbentuk ).
*Pulut Kuning biasanya dimakan bersama dengan kari daging/ayam..boleh jugak dimakan bersama rendang daging/ayam...kalau nak mudah lagi, boleh makan dengan serunding jugak ya! Anak2 saya gemar makan Pulut Kuning sahaja tanpa letak kari atau rendang....nngeeeee....
Resepi Rendang Daging pula saya ambil daripada Potret Kasih dan saya olah sedikit mengikut citarasa saya...
RENDANG DAGING
(Saya guna : Daging Batang Pinang, Alhamdulillah...memang lembut sangat dagingnya dan tak liat...)
1 kg Daging Batang Pinang ( Daging Biasa pun boleh jugak )
3 batang Serai ( diketuk sahaja )
25 g serbuk kari daging ( 1 peket kecil )
50g Gula Melaka
3 Asam Keping
150 g Kerisik
Sedikit Air Asam Jawa
4 helai Daun Kunyit
1 Liter Santan Kotak ( Saya gunakan Santan M&S)
Garam secukup rasa
5 sudu besar Minyak Jagung
Bahan-bahan untuk dikisar
5 tangkai Cili Kering
20 biji Cili Padi
20 ulas Bawang Merah
5 ulas Bawang Putih
1 sudu kecil Belacan
1 kiub Ikan Bilis
1 inchi Lengkuas
1 1/2 inchi Halia
1 1/2 inchi Kunyit Hidup
4 Bunga Lawang
3 Bunga Cengkih
2 batang Kulit Kayu Manis
Sedikit Jintan Manis, Jintan Putih dan Ketumbar
5 batang Serai
Bahan-bahan untuk dikisar |
1) Perapkan seketika daging bersama dengan bahan2 yang telah dikisar, lebih kurang dalam 30 minit.
2) Gunakan kuali yang besar. Tuangkan minyak jagung.
3) Masukkan daging dan kesemua bahan2 kisar, serai yang di ketuk, serbuk kari daging ( yang telah di campurkan dengan sedikit air ) dan gula melaka.
4) Bila dah mendidih, baru masukkan santan.
5) Masak dengan api yang perlahan, kacau2 selalu hingga kuah jadi pekat.
5) Masukkan asam keping dan kerisik. Tambahkan sedikit air asam jawa. Kacau rata. Taburkan hirisan daun kunyit.. *jika nak letak daun limau purut pun boleh jugak...
6) Tambahkan garam secukup rasa.
7) Kacau sehingga menjadi rendang yang betul2 kering. ( Anggaran masa yang diambil untuk masak rendang daging ni : dalam 1 setengah jam - 2 jam )...
Rendang Dagingku yang hampir pekat.... |
Rendang Daging Batang Pinang dan Pulut Kuning untuk PUTRA RAYQAL.. |
Rendang Daging Batang Pinang dan Pulut Kuning untuk PUTRA RAYQAL sempena Hari Lahirnya yang ke 6 Tahun.. SELAMAT HARI LAHIR... |
Terima Kasih pada Kak Wan Hamsiah , instagram : @onehamsiah , kerana sudi order pulut kuning ni dari saya.
Kepada yang ingin membuat tempahan boleh WhatsApp sahaja di 012-361 4741 .
Tempahan hanya untuk kawasan sekitar Lembah Klang/ Shah Alam sahaja.
Tiada servis penghantaran. Tempahan boleh dibuat 2 minggu awal..
0 comments