Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua....
Ada sesiapa kat luar sana yang suka durian? Ruginya kalau ada yang tak gemar durian. Saya ni memang suka sangat-sangat dengan 'Raja Buah' durian. Kalau durian tu simpan dalam peti ais dan makan masa durian tu sejuk, lagi la terangkat sedapnya... perrghhhh!!!
Ada rakan-rakan kat Fb minta buatkan Durian Crepe ni.. hati macam berbelah bagi nak buat sebabnya memang susah nak jumpa dengan si durian sekarang ni...Lagi pun sekarang rasa-rasanya bukan musim durian.
Durian Crepe ni dah lama dah popular.Dah banyak resepi ada di merata-rata blog sekarang ni. Saya pun sebenarnya dah beberapa kali cuba. Tak susah pun... senang aje nak buat.
Hanya perlukan kuali leper (non stick pan) yang bersaiz kecil : diameter lebih kurang 20cm, 5 jenis tepung, telur, gula, mentega/minyak jagung, esen vanilla, susu cair dan air aje.... 5 jenis tepung???.... banyaknya guna tepung.... rahsianya, supaya kulit crepe tu jadi lembut dan tidak mudah koyak... tapi pastikan kulitnya crepe tu nipis ya!
110 ml air
pewarna kuning atau pewarna hijau ( optional )
Satukan semua bahan di atas di dalam bekas
Kacau rata dengan menggunakan whisker
Kemudian tapis (pastikan adunan tidak terlalu berbuih ya...)
1) Sediakan kuali leper (non stick pan) saiz kecil untuk membuat crepe, diameter lebih kurang 20cm
2) Panaskan hingga kuali benar-benar panas
3) Kemudian kecilkan api
4) Tuangkan lebih kurang satu sudu besar ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe
5) Adunan tak perlu di balikkan
6) Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat
7) Buat sehingga habis
8) Biarkan sejuk
DURIAN FILLING :
Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya - kalau nak sedap, guna Durian Musang King.. atau D24 pun boleh jugak.. (biasanya saya letak dalam 15 gram ke 20 gram isi durian untuk satu crepe)...
Cara-cara membuatnya:
1) Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
2) Pisahkan isi durian dari bijinya, Lumatkan sedikit
3) Bentangkan 1 keping crepe
4) Letakkan Whipping Cream di tengahnya
5) Letakkan isi durian
6) Tutupkan semula dengan Whipping Cream
7) Lipatlah crepe
8) Kemudian simpan dalam peti ais sebentar
9) Enak di hidangkan dingin
Ada sesiapa kat luar sana yang suka durian? Ruginya kalau ada yang tak gemar durian. Saya ni memang suka sangat-sangat dengan 'Raja Buah' durian. Kalau durian tu simpan dalam peti ais dan makan masa durian tu sejuk, lagi la terangkat sedapnya... perrghhhh!!!
Ada rakan-rakan kat Fb minta buatkan Durian Crepe ni.. hati macam berbelah bagi nak buat sebabnya memang susah nak jumpa dengan si durian sekarang ni...Lagi pun sekarang rasa-rasanya bukan musim durian.
Durian XO |
Durian Musang King |
Durian Crepe ni dah lama dah popular.Dah banyak resepi ada di merata-rata blog sekarang ni. Saya pun sebenarnya dah beberapa kali cuba. Tak susah pun... senang aje nak buat.
Hanya perlukan kuali leper (non stick pan) yang bersaiz kecil : diameter lebih kurang 20cm, 5 jenis tepung, telur, gula, mentega/minyak jagung, esen vanilla, susu cair dan air aje.... 5 jenis tepung???.... banyaknya guna tepung.... rahsianya, supaya kulit crepe tu jadi lembut dan tidak mudah koyak... tapi pastikan kulitnya crepe tu nipis ya!
DURIAN CREPE / DURIAN PANCAKE
20 gram tepung gandum/tepung superfine
10 gram tepung ubi kayu ( Tapioca Flour )
10 gram Potato Starch
10 gram tepung kastard
10 gram tepung jagung
1 biji telur gred A
1 sudu besar gula caster atau gula aising
1 sudu besar minyak jagung atau mentega cair
1 sudu kecil esen vanilla
80 ml susu cair110 ml air
pewarna kuning atau pewarna hijau ( optional )
Cara-cara membuatnya:
Kacau rata dengan menggunakan whisker
Kemudian tapis (pastikan adunan tidak terlalu berbuih ya...)
1) Sediakan kuali leper (non stick pan) saiz kecil untuk membuat crepe, diameter lebih kurang 20cm
2) Panaskan hingga kuali benar-benar panas
3) Kemudian kecilkan api
4) Tuangkan lebih kurang satu sudu besar ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe
5) Adunan tak perlu di balikkan
6) Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat
7) Buat sehingga habis
8) Biarkan sejuk
DURIAN FILLING :
Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya - kalau nak sedap, guna Durian Musang King.. atau D24 pun boleh jugak.. (biasanya saya letak dalam 15 gram ke 20 gram isi durian untuk satu crepe)...
Cara-cara membuatnya:
1) Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
2) Pisahkan isi durian dari bijinya, Lumatkan sedikit
3) Bentangkan 1 keping crepe
4) Letakkan Whipping Cream di tengahnya
5) Letakkan isi durian
6) Tutupkan semula dengan Whipping Cream
7) Lipatlah crepe
8) Kemudian simpan dalam peti ais sebentar
9) Enak di hidangkan dingin
sedapnye!nanti nak try buat
ReplyDelete